Autogordels, wat zijn de regels

Seat_belt_BX

Ze zijn tegenwoordig een onmisbaar element in iedere auto. Autogordels. Ze vereisen oppervlakkig  weinig uitleg. Het nut van autogordels is natuurlijk om ervoor te zorgen dat mocht je onverhoeds in een ongeval terecht komen je op je plek blijft zitten en niet wordt weggeslingerd en zodoende nog meer letsel riskeert.

Maar wat zijn nu de regels als het hierom gaat? De hoofdregels zijn als volgt. Iedereen in de auto moet over een eigen gordel beschikken, delen is absoluut uit de boze. Hetzelfde geld voor de zitplaatsen, iedereen moet zijn/ haar eigen plek hebben. En, een logisch gevolg, er mogen niet meer mensen in de auto dan dat er zitplaatsen zijn.

Dat je een gordel gebruikt zoals die daarvoor gemaakt is ligt ook in het gebied van vanzelfsprekend. Is er sprake van een kinderzitje volg dan nauwgezet de handleiding hoe deze vastgemaakt moet worden met behulp van een autogordel. Ook de kwaliteit van de gordels is van belang. Zijn deze versleten of beschadigd dan moet je deze onmiddellijk laten vervangen. Een ongeluk wordt nooit ingepland en voorkomen is altijd beter dan genezen.

Er kan sprake zijn van uitzonderlijke situaties. In deze gevallen is het van belang dat je op de juiste manier laat informeren hoe je het beste en volgens de wet gebruik maakt van je autogordels. Neem geen risico en maak altijd op de juiste manier gebruik van je autogordels en de overige veiligheidsmaatregelen die je auto heeft. Veilig de weg op dat doe je zelf natuurlijk.

Kijk verder op onze website voor meer informatie die van belang is voor jou, als autobezitter.